Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön – Arbetsmiljöverket

Ohälsosam arbetsbelastning, hot och våld, bullriga ljudmiljöer och dålig ventilation är några av arbetsmiljöproblemen för personal och elever i skolan. Det visar rapporten om en treårig inspektionsinsats som Arbetsmiljöverket genomfört i grund- och gymnasieskolor runt om i landet.

Källa: Nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön – Arbetsmiljöverket

En kommentar

 • Hej!

  I måndags gick alltså Arbetsmiljöverket ut med ett pressmeddelande där man sa att nio av tio skolor slarvar med arbetsmiljön (motsvarande siffra för arbetsgivare utanför skolvärlden är att 6 av 10 brister).

  https://www.av.se/press/nio-av-tio-skolor-slarvar-med-arbetsmiljon/

  Det märkliga är att ingen ifrågasätter Arbetsmiljöverkets roll och ansvar i den här situationen. Vad har man egentligen sysslat med på Arbetsmiljöverket de senaste tio åren eftersom man låtit situationen bli så allvarlig? Var finns de regelbundet återkommande kvalitativa tillsynerna som skulle förhindrat att så många skolor uppvisade de här bristerna? Man har alltså bara utfört en treårig inspektionsrunda som bara omfattat 30 procent av landets skolor.

  I sammanhanget så finns i skolan 1.4 miljoner elever. Minderåriga som enligt arbetsmiljölagen ses som arbetstagare och med det omfattas av den. Men som saknar skyddsombud med juridisk rätt att agera vid allvarliga brister och som inte har fackliga företrädare. En skola med ”arbetstagare” som alltså är beroende av en kraftfull myndighet som tar sitt tillsynsansvar när det berör elevernas arbetsmiljö.

  Men ingen har granskat hur man på Arbetsmiljöverket tagit det här tillsynsansvaret. Varför har inte Arbetsmiljöverket agerat när skolor anmälts när det berör allvarliga arbetsmiljöbrister som kunnat leda till att elever kan skadas och dö? Varför kan huvudmän, skolchefer och rektorer medvetet ljuga och fara med osanning till Arbetsmiljöverket rörande arbetsmiljöarbetet utan att man på Arbetsmiljöverket genomskådar det, agerar och straffförelägger? Hur kommer det sig att man på Arbetsmiljöverket missar uppenbara och tydliga arbetsmiljöbrister?

  Hur kommer det sig att vi idag har en skola som via praktiken (APL och PRAO) leder ut elever på företag med allvarliga arbetsmiljöbrister men där man på Arbetsmiljöverket upptäcker det här men inte följer upp med att kontrollera vad för kontroller anvariga huvudmän och rektorer gjort av berörda arbetsplatser innan eleverna kommit ut på praktiken? Hur kommer det sig att vi har en skola idag som tillåter att elever kan utnyttjas, utsättas för övergrepp, skadas och dö utan att någon myndighet utreder varför det sker?

  Hur kommer det sig att olyckor även med dödlig utgång inte anmäls till Arbetsmiljöverket eller Polisen? Hur kommer det sig att polisen inte har kompetens att förstå att olyckor i skolvärlden utgör arbetsplatsolyckor och med det skall utredas rörande om ett eventuellt arbetsmiljlbrott föreligger? Är det någon som granskat den juridiska straffpåföljden när ett barn omkommer i skolan jämfört med om en arbetstagare i skolan eller på ett företag, skadas och dör på grund av arbetsmiljöbrister? Varför hör vi inte talas om företagsbot på miljoner kronor när ett barn dör i skolan eller en verksamhet med kopplingar till skolan?

  Varför inser ingen att vi haft en skola som varit i princip ”tillsynslös” under ett tiotal år, ja egentligen ännu längre vilket lett fram till den här situationen. Vem skulle våga flyga om flyget under samma tid varit tillsynslös och saknat en kraftfull och ansvarstagande tillsynsmyndighet? Varför inser ingen att när vi har en situation där nio av tio skolor uppenbart slarvar med arbetsmiljöarbetet så har vi en katastrofsituation där en haverikommision bör granska varför det har blivit så här…

  André Braun

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.